AktualnościWydarzenia

Oświadczenie w sprawie działań policji w dn. 07.11.2020

Oświadczenie Komitetu Obrony Demokracji regionu lubelskiego w sprawie działań policji w dn. 07.11.2020

Podczas pokojowej manifestacji w dn. 07.11.2020 w Lublinie doszło do wielu interwencji policji, spisano ponad 200 osób, około 70 będzie miało postawione zarzuty, 3 osoby zostały zatrzymane. Manifestujący zachowywali się w sposób niestwarzający zagrożenia.

Zachowanie policji – próba zatrzymania przemarszu, spisywanie przypadkowych osób, zagradzanie ulic – stanowiło zagrożenie bezpieczeństwa zgromadzonych osób i utrudniało zachowanie reżimu sanitarnego. Pojawienie się oddziałów prewencji doprowadziło do konieczności nagłego rozwiązania manifestacji.

Konstytucja RP daje obywatelom i obywatelkom prawo do pokojowego wyrażania swoich poglądów. Do zaistniałej sytuacji, kiedy osoby manifestujące gromadzą się w miejscach publicznych w czasie pandemii doprowadziły nieodpowiedzialne działania rządu oraz organu związanego z obecna władzą jakim stał się Trybunał Konstytucyjny, wydając decyzję w temacie budzącym skrajne emocje w społeczeństwie.

Działania policji uznajemy za nieadekwatne i represyjne, mające na celu zastraszanie osób, chcących pokojowo manifestować w obronie swoich praw i wolności. Nie ma podstawy prawnej do legitymowania ani kierowania wniosków o ukaranie uczestników spontanicznego zgromadzenia. Nie została uchwalona ustawa ograniczająca konstytucyjne prawo obywateli do organizowania i uczestniczenia w zgromadzeniach.

Oczekujemy wyjaśnień od Komendanta Miejskiego Policji w Lublinie, jaka była przyczyna zaostrzenia działań policji, która dotychczas ochraniała pokojowe manifestacje mieszkańców miasta, podczas których nie dochodziło do incydentów, mogących spowodować tak radykalną zmianę.

Zarząd regionu lubelskiego KOD

Oświadczenie wraz zapytaniem o podstawy prawne zaostrzenia działań policji wysłaliśmy do Komendanta Miejskiego Policji w Lublinie.